Pleşcaviţa sârbească, care bate hamburgerul american şi shaorma turcească. Cum se prepară rapid acasă (2024)

Bucătarul reşiţean Uica Mihai are o reţetă de pleşcaviţa,aşa cum se face în Serbia, despre care spune că este cea mai gustoasămâncare făcută „la minut”.

Uica Mihai spune despre pleşcaviţa, care în Banat a depăşitde departe la vânzări hamburgerul american şi shaorma turcească, că e omâncare care îţi potoleşte foamea şi se face foarte repede. Iat[ reţetapovestită chiar de Uica Mihai:

Săiei un kilogram de carne macră de vită, capac de pulpă bunăoară, curăţată depieliţe şi vinişoare, lângă ia mai adaugă două sute de grame ce costiţăprooaspătă de porc, mai grasă ca să fie saft în mâncare şi pudrează cărnurilecu sare, piper şi boia, după ce le-ai tăiat în bucăţi mari cât o nucă.

Şi bucăţile astea de cărnuri împreunate le freci bine înmâini, la masezi le baţi cu pumnii, iar mai apoi le aşezi înghesuite într-unsac de pânză rară, pui sacul într-o sită iar sita într-un castron, scopul fiindca din carne să iasă mustul în exces, dar să nu pierzi din el nici măcarpicătură.

Şi castronul să stea măcar opt ore la gheţărie, adică înfrigider, şi de-abia atunci scoţi carnea din săcui şi o dai prin maşina detocat cu sită fină.

Iar carnea tocată vine condimentată din nou, mai gustând,mai după ochi, cu sare, piper şi boia,

Şi osteneală mare, trebuie măcar un sfert de oră să frămânţicarnea adăugând o cantitate de ulei de măsline care să fie jumătate dincantitatea de lichid pe care au pierdut-o cărnurile la macerat. Când amesteculde cărnuri devine păstos, legat şi pufos sub mâinile tale, înseamnă că aiisprăvit maiaua, aşa că las-o la odihnit un sfert de ceas şi hodineşte şi tu,să îţi tragi sufletul, mai întremându-te cu un pahar de vin sec, care nualterează gustul, nu răneşte papilele gustative şi îţi face genunchii să nu maitremure de oboseală.

Iar sucul de carne pune-l într-o tigaie pe foc, adaugă în elo ceapă mică dată pe răzătoare, un căţel de usturoi la fel ras, adaugă o foaiede dafin şi niţel cimbru şi amestecă în tigaie să se reducă zeama asta într-unsos cu gust sălbatic şi aspru.

Va fi sosul dintâi al preşcăviţei.

Acum ia din carnea tocată şi întocmeşte două mingiiperfecte, fiecare de jumătate de kilogram.

Atât trebuie să tragă la cântar o plescaviţă.

Şi unge o tigaie cu puţin ulei de măsline pune cu grijă bilaîn mijlocul ei şi apasă uşor cu palma, puţin câte puţin, făcând pauză de zece-cinsprezece secunde între apăsări, aşa încât carnea să coaguleze în trepte şisă se frigă de la centru spre margini.

Te opreşti când ai în tigaie o chiftea groasă cam de uncentimetru jumate, fără crăpături pe margini şi cu suprafaţă uniformă. Maiapasă din când în când cu o spatulă pe chiftea ca să aibe contact strâns cutigaia, iar când chifteaua se desprinde uşor de pe suprafaţa tigăii, întoarce-ocu grijă să se frigă şi pe partea cealaltă.

Mare grijă cum potriveşti focul, pleşcaviţa trebuie să fierumenă pe dinafară, bălaie ca părul Cosânzenei, iar nu arsă şi cu zgură detigaie deasupra, iar în mijloc să aibe saft şi dulce miez mustos.

Şi când e friptă chifteaua de carne, ia- o cu grijă şi mut-oîntr-un blid adânc, toarnă deasupra câteva linguri din sosul cel dintâi,acoperă cu un capac şi lasă la damf pleşcaviţa să se tempereze în legea ei.

Acum, dacă te-am învăţat până aici, trebuie să te mai învăţcum se garniseşte bunatatea asta.

Pui în taler un strat de solzişori de ceapă frecată cu sareşi boia, aşezi chifteaua de carne deasupra, peste ea torni câteva linguri deAjvar, care este o pastă făcută din ardei capia copţi pe plită, vinete coapteca pentru salată, ulei de măsline, o lingură de miere, una de oţet, sare, piperşi o ciuşcă de ardei iute.

Grijă la Ajvar, cantitatea de ardei copt trebuie să fie detrei ori mai mare decât cea de vinete !!!

Mai pune peste Pleşcaviţă smântână groasă naturală, nu dincea din cutie de plastic din galantar, iar alături să ai o salată de varză albădreasă cu vinegretă, felii de roşii în sezonul ei şi de castravete acru iarnaşi gata.

Ce carne în chiflă, lângă pleşcaviţa se serveşte lipie caldăori pâine de ţest cu coaja castanie şi miez de culoarea fericirii.

Şi încă o dată, grijă să nu te mânjeşti pe nădragi !!!

Citește și: Bucătarul român care a inventat hamburgerul negru. Cum se prepară delicatesa vândută numai la Piatra Neamţ

Daniel Groza

Citește mai multe despre: blinkfeedrssyahoorssreteta

Pleşcaviţa sârbească, care bate hamburgerul american şi
shaorma turcească. Cum se prepară rapid acasă (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6007

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.